Vine noaptea si ceea ce ne dorim cel mai mult este sa ne putem culca in pat si sa ne odihnim. Sa dormi pana a doua zi si sa te trezesti revigorat.

Dar nu este intotdeauna asa, iar consecintele fizice si psihologice pot fi foarte negative.

La fel cum dispozitivele electronice au nevoie sa fie incarcate, si organismul nostru are nevoie sa se odihneasca in mod corespunzator pentru a putea face fata zilei urmatoare cu energie si buna dispozitie.

Din pacate, insa, nu este atat de simplu cu corpul: nu este suficient sa te bagi in pat pentru a te trezi odihnit, pentru ca somnul nu este intotdeauna sinonim cu odihna.

Exista o realitate, si anume ca fiintele umane nu pot trai fara somn. Nu este un lucru cu care putem negocia, exista multiple studii care au aratat ca daca nu dormim, nu putem trai.

Pentru ca organismul sa functioneze corect avem nevoie de somn odihnitor, iar daca acest somn este anulat, organismul incepe sa aiba probleme. Iata cum poti sa beneficiezi de un somn odihnitor in fiecare noapte!

Stinge televizorul atunci cand simti ca iti este somn

Majoritatea oamenilor asociaza asezarea in pat cu pornirea televizorului. Chiar daca este relaxant sa privesti emisiunea preferata sau sa asculti stirile de seara, trebuie sa stii ca lumina si sunetul te tin departe de acel somn profund pe care ti-l doresti.

Asadar, expertii recomanda ca, atunci cand simti ca organismul cere odihna, sa stingi televizorul si sa iti lasi corpul sa se relaxeze in lipsa stimulilor. Vei observa ca adormi mult mai usor, iar calitatea odihnei este net superioara!

Creeaza-ti un spatiu potrivit pentru odihna

Asa cum ai grija de curatenia din bucatarie si din living, trebuie sa acorzi o atentie sporita si mediului in care dormi.

Schimba-ti frecvent asternuturile, aeriseste camera si, cel mai important, foloseste o saltea de pat potrivita.

Salteaua ideala trebuie sa fie suficient de ferma pentru a sustine coloana vertebrala in pozitia corecta, dar destul de moale pentru a-ti permite sa te relaxezi.

De asemenea, perna trebuie sa fie si ea confortabila. Cel mai bine este sa o alegi in functie de postura in care obisnuiesti sa dormi.

Daca preferi sa adormi pe spate, alege o perna joasa, care sa iti mentina capul aliniat cu coloana vertebrala. In caz ca dormi in pozitie fetala, o perna ceva mai inalta poate fi mai confortabila.

Poarta haine comode

Lejeritatea pijamalelor este esentiala pentru un somn bun. Evita sa porti haine incomode, prea stramte sau confectionate din materiale ce provoaca mancarimi sau disconfort.

Cea mai buna alegere este sa poti o pijama din bumbac, suficient de larga incat sa iti permita sa te misti in voie, fara sa te trezesti in timpul noptii pentru a o ajusta.

Pastreaza o temperatura potrivita in dormitor

In ciuda faptului ca o temperatura ridicata pare mai confortabila pentru somn, aceasta te va impiedica sa te odihnesti cu adevarat.

Studii efectuate de-a lungul anilor au demonstrat ca o temperatura ceva mai scazuta favorizeaza un somn sanatos si odihnitor. Acest lucru nu inseamna sa iti fie frig, ci sa te simti confortabil in pijamale si, eventual, acoperit cu o patura subtire.

Elimina pe cat posibil sursele de zgomot sau lumina

Unele persoane ar putea paria ca dorm mai bine atunci cand in camera exista o lumina de veghe sau un televizor aprins, cu volumul setat la minimum.

Ei, bine, este vorba doar de obisnuinta. De fapt, cel mai bun somn are loc atunci cand distragerile nu exista. Asadar, incearca sa dormi cu toate luminile stinse, cu jaluzelele trase si cu televizorul oprit. Vei observa diferenta in cel mai scurt timp!

Fa sport pe parcursul zilei

Daca seara nu iti este somn si te simti foarte agitat, ar putea fi un semn ca nu faci suficienta miscare pe timpul zilei.

Chiar daca ai un program aglomerat, rezerva-ti minimum jumatate de ora pe zi pentru a face sport. Poate fi vorba despre un antrenament la sala de fitness, o tura cu bicicleta sau chiar si o plimbare energica de la birou pana acasa.

Asculta un podcast si mediteaza

Meditatia este o practica care poate fi foarte utila pentru a avea un somn bun. Ajuta la reducerea excitatiei sistemului nervos, facilitand relaxarea corpului si a mintii, lasand deoparte stresul zilei, astfel incat organismul sa se pregateasca pentru o odihna binemeritata.

Ajuta la obtinerea unei odihne naturale, fara utilizarea de medicamente si imbunatateste capacitatea de concentrare.

Promoveaza relaxarea completa a corpului si a mintii, ajutand la controlul stresului si al anxietatii. Creste timpul si calitatea somnului.

Datorita faptului ca poate ajunge la o stare de relaxare, organismul poate dormi mai multe ore la rand.

Contrar credintei populare, nu este o practica complicata. Inainte de a adormi, asculta un podcast cu meditatii ghidate la castile telefonului sau la o boxa portabila si incearca sa urmezi indicatiile.

Este vorba de a urma cativa pasi simpli legati de respiratie si concentrare, fara sa te gandesti prea mult la alte lucruri, sub indrumarea unor instructori experimentati.

Este important sa incerci sa dormi intre sapte si opt ore pe noapte. Daca, in ciuda acestor masuri, continui sa dormi prost sau daca te simti obosit sau somnoros in majoritatea zilelor, vorbeste cu medicul tau.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

4 thoughts on “Cum sa beneficiezi de un somn odihnitor in fiecare noapte

  1. Mi-a placut modul in care au fost structurate informatiile in articol, facilitand o intelegere rapida a subiectului. De asemenea, am apreciat atentia acordata detaliilor si surselor de informare folosite, ceea ce confera credibilitate textului. In concluzie, consider ca acest articol este util si merita citit de catre cei interesati de subiect.

  2. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa transmita informatiile intr-un mod clar si accesibil, facandu-l usor de inteles pentru orice cititor. De asemenea, apreciez faptul ca au fost aduse argumente solide pentru sustinerea punctelor de vedere prezentate.

  3. Ma bucur ca am dat peste acest articol pe easygo.ro pentru ca mi-a deschis ochii asupra avantajelor calatoriilor solo. Am fost mereu reticent sa plec singur in vacanta, insa acum am inteles ca este o modalitate excelenta de a-ti descoperi propriile limite si pasiuni. Multumesc pentru informatii!

  4. Articolul de pe easygo.ro este extrem de interesant si informativ. Autorul a reusit sa prezinte in detaliu beneficiile calatoriilor solo si le-a subliniat importanta pentru dezvoltarea personala. Sunt de acord cu ideea ca o astfel de experienta poate aduce multe beneficii si ar trebui sa fie incercata macar o data in viata.

Comments are closed.